Alcatel X200 telepítése Ubuntura (Pannon 3G internet)

Figyelem: A linuxos írásaimat átköltöztettem a http://linux.bitbaro.hu/ címre. Ott közzétettem egy leírást, aminek segítségével a Karmic Koala alatt is működésre bírható a kütyü.

Alőfizettem a Pannonnál mobil internetre. Egy Alcatel X200-as modemet kaptam. Persze Linux támogatás nincs hozzá, csak Mac és Windows (Nem értem, mert kb. 1 nap ráfordítás lenne, biztos behozná az árát, ha az emberek a Windows licensz helyett ilyen kütyükért fizetnének…).

Találtam a neten leírásokat, amik leírják, hogy hogyan lehet működésre bírni Ubuntu alatt a kütyüt, de egyik sem az Ubuntuban szabványos NetworkManager-t használja, hanem a wvdial nevű progit. Kicsit utánanéztem a dolgoknak és sikerült megoldanom. Most megy a NetworkManagerből kényelmesen.

A telepítéshez Linux alapismeretek kellenek csak, nem kell terminálban sem matatni.

Ebből az oldalból indultam ki: http://ubuntu.hu/node/10508

A készülék részletei: http://www.pannon.hu/uzleti/keszulekek/alcatel/x200/

Én a cikk írásakor legújabb Ubuntu változattal próbáltam, a 9.04-gyel (Jaunty Jackalope). Ebből is a 32 bites változattal. (Elvileg működik a 64 bitessel is, de akkor az usb_modeswitch-ből a 64 bites változat kell.)

usb_modswitch

Először szükség lesz az usb_modeswitch csomag letöltésére. Amihez ugye internet kell. De ha ezt az oldalt olvasod, valószínűleg van. Vagy ha Windows alól nézed, ott megy alapból a kütyü. Innen töltheted le a debian csomagot: http://ftp.hu.debian.org/debian/pool/main/u/usb-modeswitch/usb-modeswitch_1.0.2-1_i386.deb . Ez egy debian csomag, de megy Ubuntu alatt is (hiszen nagy részben az is Debian).

A letöltött .deb kiterjesztésű fájlt a GDEBI programmal telepíthetjük. (ALT+F2 -> gdebi-gtk -> <enter>).

Az usb_modswitch azért kell, mert ezek az új USB-s eszközöket először CD-ROM-ként ismerik fel a számítógépek, amin megtalálható a Windows ill. mac driver. Ezek telepítése után maga a driver elrejti (Windowson) a “CD-ROM”-ot. Ezért tud utána menni a kütyü. Linuxon a rendszer alapból ismeri az Alcatel X200-at, csak amig ott a CD, nem látja. Erre való az usb_modswitch.

A fenti debian csomag előnye, hogy tartalmazza az UDEV ruleokat is egy csomó egyéb ismert cucchoz. Ez azt jelenti, hogy magától lefutnak a szükséges beállítások amikor az eszközt az USB csatlakozóba dugjuk, nem kell semmi egyebet beállítanunk.

De ezzel még csak a modem indul el, amit a NetworkManager nem ismer fel 3G eszköznek, csak a wvdial, vagy a gnome-ppp programokkal megy…

HAL és további UDEV beállítások

A HAL (Hardware Access Layer) mondja meg a különböző programoknak, hogy milyen tulajdonságaik vannak, amiket az alkalmazások kihasználhatnak. Ezek egy részét automatikusan felismeri a rendszer és kitölti a szükséges paramétereket.

A HAL paraméterezését az eszköz csatlakoztatásakor az UDEV indítja. Az UDEV is tárolhat információkat a hardverről. A NetworkManager érdekes módon mindkettőt nézi, nem tudom mi értelme (a forrása szerint ki lehet kapcsolni). Továbbá az UDEV-vel fogjuk betölteni a modem használatához szükséges usbserial drivert (kernel modult).

HAL

Másoljuk a /etc/hal/fdi/information/ mappába hozzunk létre egy alcatel-x200.fdi nevű fált:

ALT+F2 -> gksudo gedit /etc/hal/fdi/information/alcatel-x200.fdi -> másoljuk az alábbi XML kódot a megjelenő szerkesztőbe:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?> <!-- -*- xml -*- -->
<deviceinfo version="0.2">
 <device>
  <match key="info.category" string="serial">
   <match key="@info.parent:usb.vendor_id" int="0x1bbb">
    <match key="@info.parent:usb.product_id" int="0x0000">
     <match key="@info.parent:usb.interface.number" int="3">
      <append key="info.capabilities" type="strlist">
       modem
      </append>
      <append key="info.capabilities" type="strlist">
       access_control
      </append>
      <append key="modem.command_sets" type="strlist">
       GSM-07.07
      </append>
      <append key="modem.command_sets" type="strlist">
       GSM-07.05
      </append>
     </match>
    </match>
   </match>
  </match>
 </device>
</deviceinfo>

-> mentsük el: CTRL+S, majd zárjuk be az ablakot

UDEV

Az UDEV rule betölti a megfelelő drivert, majd megmondja a network managernek, hogy itt egy 3G modemmel van dolga.

Hozzuk létre a /etc/udev/rules.d/ mappába a 99-alcatel-x200.rules nevű fájlt:

ALT+F2  -> gksudo gedit /etc/udev/rules.d/99-alcatel-x200.rules -> Másoljuk a következő tartalmat a szerkesztőbe:

SUBSYSTEM=="usb", SYSFS{idProduct}=="0000", SYSFS{idVendor}=="1bbb", RUN+="/sbin/modprobe usbserial vendor=0x1bbb product=0x0000"
ACTION=="add|change", SUBSYSTEM=="tty", ENV{ID_VENDOR_ID}=="1bbb", ENV{ID_MODEL_ID}=="0000", ENV{ID_IFACE}=="03", ENV{ID_NM_MODEM_GSM}="1", ENV{ID_NM_MODEM_PROBED}="1"

Figyeljünk arra, hogy az utolsó sor egy üres sor legyen! -> Mentsük el a fájlt: CTRL+S -> Lépjünk ki a szerkesztőből

A NetworkManager beállítása

Ha kész vagyunk, indítsuk újra a rendszert (lehet máshogy is, de ez a legegyszerűbb).

Csatlakoztassuk a modemet egy USB portra, ekkor kis idő után észre veszi a Network Manager. Azt hiszem, hogy első indításkor egy varázsló is lefut. Nekem már volt egy Vodafone-os kártyám is telepítve, ezért nem hozott fel semmit. A varázslót el lehet indítani úgy is, hogy jobb gombbal a NM ikonjára kattintunk -> Kapcsolatok szerkesztése -> Mobil szélessáv -> Hozzáadás.

A varázslóban szerepel a Pannon, de nem teljesen jó beállításokkal. Válasszük ki a “Pannon (Normál)”-t. Majd ha befejeződött a varázsló, szerkesszük a szerkesztés gombbal. Menjünk az “IPV4 beállításai” fülre és  válasszuk ki az “Automatikus PPP”-t. Mentsük és kész is vagyunk.

Ezután a NetworkManager ikonjára bal gombbal kattintva és a Pannont választva kapcsolódik a hálózathoz és lehet netezni.

Friss Jaunty

A friss Jaunty kernelébe (szerintem tévedésből) belefordították az usbserial csomagot. Ez azért baj, mert így csak induláskor lehet megmondani kernel paraméterek megadásával, hogy melyik eszközt használja. Az itt bemutatott udev script használatához szükséges, hogy az usbserial modulként legyen, ne a kernelben.

Szóval aki friss telepítéshez szeretné használni a fent leírtakat, annak először le kell tölteni egy újabb kernelt, ami már modulként tartalmazza az usbserial modult: http://ftp.kfki.hu/linux/ubuntu/pool/main/l/linux/linux-image-2.6.28-14-generic_2.6.28-14.46_i386.deb

Megjegyzés: Néha előfordul, hogy csatlakozik, de utána el is dobja azonnal a kapcsolatot. Erre nem jöttem rá, hogy miért van, szerintem ez hiba a NetworkManagerben. Nem a modem hibája, mert tapasztaltam ilyet a Vodafone-os kártyával is. Ilyenkor az újraindítás segített. Újraindításkor ha nincs bedugva a kártya, hanem a bejelentkezés után dugjtam be, akkor nekem mindig ment. Ha egyszer csatlakozott, utána stabilan megy egész nap.

Használjátok egészséggel!

31 hozzászólás a(z) “Alcatel X200 telepítése Ubuntura (Pannon 3G internet)” bejegyzésre

 1. dravko

  2009-07-08 20.36.59

  Szia!

  Hétfőn vettem egy ugyanilyen modemet és a leírás segítségével gond nélkül sikerült működésre bírni Jaunty alatt.
  Köszi az infót, sokat segítettél.

 2. log69

  2009-07-11 12.07.00

  Szia,

  Nekem is sokat segített a leírásod. Annyi hogy én Gnome-PPP alatt állítottam be, ahhoz pedig előtte le kell állítani a NetworkManager-t:
  sudo /etc/init.d/NetworkManager stop

  Ezúton is köszi az áttekinthető összefoglalót :)

  Üdv.

 3. Vadász András

  2009-07-12 19.04.13

  Követtem a leírást egy friss 9.04 alatt, sztem mindent jól csináltam, nemtudom hol ronthattam el. Mi lehet a gond?

 4. Wedge

  2009-07-13 07.36.16

  Vadász András! Frissítettem a leírást. A Jaunty eredeti kernele a hibás…

 5. Vadász András

  2009-07-13 14.57.20

  Köszönöm! Szerencsére már nem aktuális, modemcsere lett a dologból, a Huawei E220at gondolkodás nélkül felismerte, működik. Lakótársammal modemet cseréltem, szerencsém volt, ennyi. Azért mindent köszönök, rengeteg embernek segíthet, mert ha minden igaz ez az Alcatel modem játszik most csak a pannonnál (ez marad jó darabig). További sikereket a beüzemeléshez az összes Linux felhasználónak!!!

 6. deckard

  2009-07-16 11.16.37

  Nekem sem megy. :( És sajnos nem igazán tudom hol ronthattam el és már kezd idegesítő lenni, hogy nem tudom frissíteni a rendszert.
  Kernel: 2.6.27-11-generic
  Ez lehet a baj?
  config fájlok itt vannak:
  http://rapidshare.com/files/256410503/config.zip.html

 7. Wedge

  2009-07-16 11.23.09

  Deckard!

  A 2.6.27-es kernel szerintem nem a Jaunty változat. Valószínűleg neked még a 8.10-es (Intrepid Ibex) van. Azzal én nem próbáltam.

  Talán, ha felteszed a linkelt kernelt, akkor megy azon is.
  Ha nem, akkor lehet, hogy célszerű lenne a gépedet valahol felfrissíteni, ahol ADSL, vagy kábeles net van, és utána próbálkozni a fenti módszerrel.

 8. deckard

  2009-07-19 11.32.01

  Megoldódott!! :) Kösz

 9. Usul

  2009-08-05 12.55.58

  Great trick, thank you!!!!!!!

 10. szeim

  2009-08-08 10.19.29

  Hatalmas nagy thx!!!!

  Különösen mert szóltál, hogy “A friss Jaunty kernelébe (szerintem tévedésből) belefordították az usbserial csomagot”

  Ezt a hozzászólást már mobilnetről írom. :D

 11. phil moore

  2009-08-15 11.45.09

  thanks a killion, worked a treat. Anyone who tries this careful not to copy and paste from the text as will contain control characters and balls things up. Sucking eggs, perhaps, but it got me to begin with. cheers!

 12. Petrován Zoltán

  2009-08-23 21.57.05

  Sziasztok!

  Nekem nem ment elsőre a leírás szerint, de sokat segített, hogy merre keressek. A rendszer 64 bites Ubuntu Jaunty Dell Lattitude D830-on.

  Az alábbi link az előzőekben leírttal együtt segítettek:
  https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/network-manager-pptp/+bug/395870
  A HAL részre nem volt szükségem.

  A sorrend, ami nekem bejött:
  1. http://ftp.es.debian.org/debian/pool/main/u/usb-modeswitch/ innen nekem a usb-modeswitch_1.0.2-1_amd64.deb állományra volt szükségem, de ott van az összes többi is. A gnome desktopról simán megy a deb telepítése.

  2. Az /etc/usb_modeswitch.conf fileból ki kell kommentezni az X200-ra vonatkozókat.

  3. Ezzel a sorral kiegészítettem a szoftverforrásokat:
  deb http://ppa.launchpad.net/jmartinj/javi/ubuntu jaunty main
  majd apt-get update, apt-get upgrade
  (

  4. Nálam az /etc/udev/rules.d könyvtárban található volt egy 92-usb_modeswitch.rule állomány ebben megkerestem az szintén az X200-ra vonatkozó sort és kikommenteztem.

  5. A fentiekben az UDEV résznél megadott 99-alcatel-x200.rules állományt létrehoztam.
  !! DE az ENV{ID_NM_MODEM_GSM}=”2″ értéket írtam be az ENV{ID_NM_MODEM_GSM}=”1″ helyett ettől a MODEM gyorsabb lett.
  (ez tisztán csak ráérzésre ment :) ), majd kipróbálom a többi variációt is.

  Néha a DNS-t nem találja elsőre, de ha kap egy Disconnect-et majd újra konnektál és megtalálja.

 13. Petrován Zoltán

  2009-08-24 06.38.55

  AZ 5. pontban az ENV{ID_NM_MODEM_GSM}=”1″ a jó érték, valamit félreértettem.

 14. fejese

  2009-09-08 00.01.18

  kb 10 perc alatt kesz volt, koszi
  annyit meg hozzatennek (ezzel toltottem kb 2 percet) hogy eloszor nem mukodott es utana a NM-ben a kapcsolat adatainal megadtam a kovetkezoket:
  felhasznalonev: pannon
  jelszo: pannon3g
  APN: net
  ezutan mar ment jol :)

 15. Balutojas

  2009-09-14 20.48.50

  Zseniális leírás! 15 perc alatt megvolt.
  Hibátlanul megy a 64bites változat alatt is! Csak amd64-es usb_modswitch deb-et kell felrakni.

  Köszönöm!

 16. Balutojas

  2009-12-02 13.53.58

  Szasztok!

  Újabb X200 nehézségekbe futottam 9.10 Karmic Koala alatt.
  Sajnos a fenti módszerrel nem hajlandó működni az X200.

  Próbáltam itt bogarászni, de nem sikerült működésre bírni a modemet.
  http://translate.googleusercontent.com/translate_c?hl=hu&ie=UTF-8&sl=it&tl=hu&u=http://forum.ubuntu-it.org/index.php%3FPHPSESSID%3D33bdfcf052957f6c42acd33eb449531f%26/topic,335237.msg2592355.html&prev=_t&rurl=translate.google.hu&usg=ALkJrhhacwIz-XAPSxppI4dYOPFqhUin5Q#msg2592355

  Valakinek sikerült már Karmic alatt X200 at használni?
  Hogyan?

 17. 2009-12-04 13.23.47

  Sajnos hasonló problémával küzdök, mint az előttem szóló “Balutojas” kolléga is. Akinek van megoldása rá, kérem ossza meg velünk.

 18. xmarcell

  2009-12-18 00.05.53

  Csak jelzem, hogy én sem boldogulok a Karicban ezzel a problémával. Pedig a fenti leirás alapján a Juntyban kifogástalan volt. :(
  Már 3an vagyunk.

 19. butyok1234

  2009-12-19 14.06.48

  Sziasztok!

  Már négyen vagyunk.

  Üdv.

 20. FreeStyle

  2009-12-20 16.23.31

  5.en :)
  wvdial-al múkod karmic alatt, de nm nem látja.

 21. andrea

  2009-12-22 21.50.47

  excuse me
  but the link about the .deb packet is empty.
  the link does not exist.
  help me please
  i have the linux ubuntu 9.10 and the the x-200 alcatel key.

 22. 2009-12-26 09.12.50

  .deb:

  http://packages.debian.org/squeeze/i386/usb-modeswitch/download

 23. Gyetvai Dávid

  2009-12-29 08.56.23

  Sziasztok. nekem olyan problémám lenne ezzel az x200-as modemmel hogy az átviteli sebesség ingadozik ,ugrál de nagyon és le is megy 0 kb/s -ra! win 7-et használok ha valaki tudna segíteni! előre is köszi!

 24. dragar

  2009-12-29 20.47.12

  Dávid, szerintem ezzel rossz helyen jársz, itt leginkább ubuntu linuxal próbáljuk összekalapálni ezt a vackot…

  Karmic alatt nekem se jó. Addig eljutottam, hogyha kikapcsolom a pin kérést egy windowsos gépről, akkor tud kapcsolódni, de nincs névfeloldásom :S

 25. dragar

  2009-12-29 21.46.21

  Nos, azt hiszem sikerült megcsinálnom.
  Írtam egy scriptet, ami Ubuntu 9.10-en megoldja a bajunkat, igaz ugyan, hogy a PIN kérést egy windowsos gépen ki kell kapcsolni az eszközön.

  Akit érdekel, a script letölthető innen: http://rapidshare.com/files/327632174/install-alcatel-x200-ubuntu-karmic.sh

  Telepíti az usb-modswitch-et (Karmicban már a repo része) valamint létrehozza a konfigurációs fileokat, és minden egyéb teendőt kiír a telepítgetés után.

  Én ezzel szereltem össze végül, remélem nektek is menni fog!

 26. salehamosh

  2010-02-01 09.43.08

  Jelentem sikeresen beüzemeltem a modemet Ubuntu + VMWare Player + XP alatt!

  Nálam elég változó, hogy mikor akar a modem kapcsolódni Ubuntu alatt és mikor nem, általában pont akkor nem akar, amikor nagyon kéne…

  Épp ezért gondoltam egyet, és játszottam egy kicsit a virtualizációval, a modem setupját előre felinstallálva felismerte, és csatlakozni is sikerült!

  Sajnos a SUN-féle VirtualBox (nem Virtualbox OSE) alatt nem tudtam megoldani…

  Gondoltam megírom.

 27. Wedge

  2010-02-01 11.01.08

  Sziasztok!

  Indítottam egy direkt Linuxszal kapcsolatos blogot, oda írtam a Karmic-os telepítés menetét. Bocs, hogy csak most, eddig nem volt időm vele foglalkozni.

  A leírás elérhető itt: http://linux.bitbaro.hu/hu/2010/01/31/alcatel-x200-telepitese-ubuntu-karmic-ra-9-10-pannon-3g-internet/

 28. Telepítés után közvetlenül nem valószínű, de nem | g3rusz

  2010-04-29 23.15.04

  [...] Telepítés után közvetlenül nem valószínű, de nem tűnik vészesnek a beállítása. http://web2.bitbaro.hu/2009/07/07/alcatel-x200-telepitese-ubuntura-pannon-3g-internet/ – itt egy jó leírás. « Előző g3rusz — 2010. 04. 30. 00:13 [...]

 29. Worthy

  2010-10-26 12.39.16

  Hi, It is enough that error be corrected. It is excessive to insist it be admitted. – Dee Hock

 30. Hulla

  2013-02-12 23.59.32

  Eléggé lehalt ez az oldal, Pedig a 64 bites Ubuntu-mhoz lennének kérdéseim…

 31. Chelsea

  2013-04-19 08.44.17

  Its such as you learn my thoughts! You appear to learn a great deal about this, for
  example you wrote the book about it or anything. I feel which you can employ some percent to drive the material house a bit, but apart from that,
  that is magnificent blog. A fantastic read. I’ll certainly return.


WEB2.0 trükkök

Bejelentkezés

Elfelejtett jelszó?